Шаблоны Joomla Joomla
Тернопільська обл., м. Підгайці, вул. Майдан Незалежності, 2
   
 +380683655272

У травні студенти  21АБ групи ПВНЗ «Галицький медичний коледж» відвідали столицю України – Київ, під керівництвом куратора групи Волинської О.М. та Яськіва А.М.

    Розпочалася подорож із Парку Слави − пантеону захисників та визволителів Києва. Парк знаходиться в центрі великої зеленої зони, що примикає до Києво-Печерської лаври. Поруч з обеліском Слави − меморіал жертвам голодоморів в Україні. Три подібні трагедії пережили благодатні українські землі за чверть століття, з 1921 по 1946 року... «Біла свічка» на дніпровських схилах з однойменним музеєм всередині нагадує про ці події.  

   І ось ми − біля найстарішого монастиря східнослов'янських земель. Києво-Печерська Лавра заснована в 1054 році. Найстарішою спорудою є надбрамний храм Трійці, що відноситься до XIII сторіччя. Більшість будівель монастиря, включаючи потужні стіни, датується ХVII − XVIII століттями − епохи розквіту «українського бароко» в архітектурі. Дзвіниця Лаври − найвища в Україні, вона сягає у висоту 96 м.

aa79   Далі бачимо величезний монумент «Батьківщина-мати» у комплексі Національного музею історії Великої Вітчизняної війни − найбільшу статую в Україну, висотою понад 100 метрів.

aa80

    У Маріїнському парку над Дніпром височіє однойменний палац − нині парадна президентська резиденція. Палац побудований за кресленнями геніального Растреллі в 1750-х роках. Поряд з палацом − будівля українського парламенту − Верховної Ради, а неподалік − монументальне «півколо» будинку уряду − Кабінету міністрів.

aa82

    Далі проходимо повз легендарний стадіон «Динамо» та опиняємося на Хрещатику.

aa83    Хрещатик починається біля підніжжя київських пагорбів, на Європейській площі, зазначеної будівлями Філармонії, Українського дому та парламентської бібліотеки. Недалеко − найстаріший київський костел. Звідси ми піднімемося в колишній Купецький сад, де знаходиться Арка дружби народів. Перед нами − прекрасна видова панорама Дніпра і Подолу.

aa84

    Центральна площа Україні − Майдан Незалежності  − центр політичної та ділової активності, місце масових концертів і шоу. У її центрі височіє Колона Незалежності, зведена в 2001 році.

aa85

     З Хрещатику наша мандрівка продовжується до Золотих воріт - колишнього парадного в'їзду до Києва. Місто ні разу не був узяте з цього боку. Завдяки реставраторам ми можемо побачити, якими були Золоті Ворота в XI столітті.

aa86

    Звідси починається Верхнє Місто − колиска княжого Києва, його духовний центр. На найвищій точці Верхнього міста розташувався Софійський собор − головна святиня Русі, архітектурна перлина ХІ століття, славна своїми мозаїками та фресками.

    Перед собором на площі − пам'ятник Богдану Хмельницькому, історія будівництва якого вже стала міською легендою. Це − одна з найстаріших пам'яток нашого міста. Ансамбль Софійського собору перегукується з Михайлівським Золотоверхим монастирем. Його позолочені куполи прикрашені фігурою покровителя Києва − Архангела Михаїла. Перед монастирем є площа з пам'ятником першій християнці-правительці Русі − княгині Ользі.

aa87

    Звідси не так далеко до Старокиївського городища − слов'янського Акрополя, де розташовувалися перші храми і палаци давніх давен. Весь пагорб − суцільний пам'ятник археології. Поруч, над найстаршою площею Русі − ажурно-химерна Андріївська церква − шедевр бароко великого архітектора Растреллі. У центрі Старокиївского городища розташована пейзажна алея – унікальна територія історичного Києва, улюблене місце відпочинку киян та гостей нашого міста, центр оригінального ландшафтного дизайну.

    Завдяки поїздці до Києва ми здійснили подорож крізь час до стародавніх витоків столиці. Додому усі поверталися в піднесеному настрої, сповнені нових вражень, радісні та щасливі, з надією повернутись у Київ знову.

aa81

 
 

Поширити в соцмережах

Залишити комертар