Шаблоны Joomla Joomla
Тернопільська обл., м. Підгайці, вул. Майдан Незалежності, 2
   
 +380683655272

Сумління не згодиться поколінням

Що вірять в комунізм та сталінізм

Не тішить й те що ми вже вільні

Коли москаль у хату нашу вліз

Покро́ва Пресвято́ї Богоро́диці — християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було створено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкується як день УПА.

Саме з цього приводу у ПВНЗ «Галицький медичний коледж» під керівництвом викладача коледжу Савки І. Є. було проведено виховну годину серед студентів IV курсу.

n80

Украї́нська повстанська  а́рмія (УПА) — озброєне крило Організації українських націоналістів. Розпочала свою діяльність з весни 1943 року на територіях, які до 19391940 років входили до складу Польщі  і Румунії.

УПА діяла до 1953 року, коли активні її дії припинено, а окремі вогнища спротиву діяли впродовж 1950-1960-х років. З 1943 по 1950 роки Головним Командиром УПА був генерал Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рр. — Василь Кук.

Ставлення до історії УПА в українському суспільстві впродовж років незалежності коливається між позитивним (борці за незалежність) і протилежним (німецькі  колаборанти): сама оцінка часто спирається на пропагандистські штампи обох сторін. Питання про офіційне визнання УПА воюючою стороною у Другій світової війні та пов'язане з цим питанням надання ветеранам УПА пільг на державному рівні (декілька західних областей вже прийняли це рішення на своєму рівні), досі залишаються невирішеними.

В Україні річниці створення УПА офіційно святкують в ряді областей з 2005 року. На честь 70-річчя створення УПА Івано-Франківська, Львівська та Тернопільська обласні ради оголосили 2012 рік роком Української Повстанської Армії.

В ряді міст України є вулиці, названі на честь різних діячів і героїв УПА. Зокрема:

Поширити в соцмережах

Залишити комертар